Nevşehir’in gizemli yeraltı şehri Derinkuyu, bu kez tarihi ve kültürel mirasıyla değil, damakları şenlendiren biber turşusunun ilginç doğuş hikâyesiyle gündemde. Rivayete göre, tüm dünyada yaygın olarak tüketilen turşunun kökeni, tesadüfen Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde atılmış olabilir.
Tarihi kaynaklarda, Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde bulunan büyük küplerin çoğunun geçmişte şarapla doldurulduğu biliniyor. Yer altına çekilen insanlar, zamanlarını bu şarapları içerek geçiriyordu. Günün birinde, bu küplerden birinden şarap almak isteyen bir kişi, aylar önce içine yanlışlıkla düşmüş bir biberi fark etti. Merakla biberin tadına bakan adam, beklenmedik şekilde bu lezzeti beğendi. Bu deneyimden ilhamla aynı küpe yeniden biber atan kişi, farkında olmadan biber turşusunun temellerini atmış oldu.
Zamanla şarabın yerini sirke aldı ve yöntem geliştirildi. Böylece, bugün sofralarımızı süsleyen turşuların üretim süreci başlamış oldu. Her ne kadar bazı tarihçiler turşunun ilk olarak Babil döneminde üretildiğini iddia etse de, Derinkuyu merkezli bu farklı anlatım, alternatif bir köken görüşü sunuyor.
Bu az bilinen ve oldukça dikkat çekici bilgiyi bizlerle paylaşan kıymetli hocamız Atila Çataltepe’ye gönülden teşekkür ederiz.
İlgili Video;